Jak to nevzdat a vytrvat

O ČEM TO JE ?

O změnách. Na vděčném a na sobě ověřeném tématu o změně jídelníčku se dělím o to, jak jsem přišla na to, jak si pořídit ZMĚNU. Aby se mi povedla, klapla a vydržela!

Rozhodli jste se, že najedete na zdravou stravu, upravíte nejpozději ihned naprosto radikálně své stravovací návyky. Pravděpodobně nejen je, ale v případě, že si od změny jídelníčku slibujete také to, že zhubnete, jdete si motivačně koupit nový šatník. Plánovaných a „tutových“ změn bychom jistě našli hodně. Od těch téměř nepostřehnutelných až po rekonstrukci kuchyně.

Když už, ať to fičí, ať to stojí za to! Žádné troškaření, hezky od podlahy a pořádně!

Lednice je našlapaná výhradně bio, cokoli jiného je nežádoucí! Ve špajzu přetékají poličky obilovinami, luštěninami, zmizel cukr a objevilo se množství nových pytlíků a neznámých krabiček.

Noční stolek je zavalený odbornými knihami. Záda vám tuhnou při vytrvalém gůglení, hltáte diskuze těch, co „už to mají zmáknutý“ a těšíte se, jak se co nejdřív taky zapojíte. Zkrátka ve vaší domácnosti nenajdete závadnou potravinu a vy jste na to pyšní!

STOP!

To všechno jsou kroky, které brzy povedou k tomu, že vám to původně chvályhodné rozhodnutí otráví. Zahltíte sami sebe a ve snaze být dokonalí ze dne na den, si pravděpodobně všechno to bohulibě zakoupené jídlo otrávíte dřív, než ho stačíte spořádat.

PROČ ?

Protože to takhle nefunguje. Devět z deseti lidí jsou normálně chybující a běžně ovlivnitelní smrtelníci. Vaše rozhodnutí je obdivuhodné, proto se za ně hýčkejte a jděte na to postupně.

JAK?

Pomalu, citlivě, krok za krokem. Není třeba obšťastnit hned kontejner veškerými původními potravinami. Něco si přeci jen ponechejte, nebuďte na sebe tak tvrdí a nevydávejte svoje tělo naráz všanc nezvyklým potravinám. Nemuselo by vás mít rádo.

Buďte na sebe laskaví a kýžené změny provádějte postupně, s citem, pomalu. S mírou a tempem vám vlastní.

CO ZARUČENĚ NEFUNGUJE?

Mus. Pokud vytouženu změnu budete dělat proto, že musíte a budete se do ní nutit, nepůjde to. Popátrejte v sobě, jestli si opravdu a bytostně přejete změnit způsob stravování. Doopravdy je to vaše vlastní rozhodnutí, nebo chcete být jako kamarádka, která se do TOHO dala před rokem a teď výborně vypadá?

Pokud si jste jisti vlastní vůlí, všechno postupně klapne a vy se můžete za nějaký čas těšit sami ze sebe. Z toho, že jste dokázali nelehkou věc. Že jste udělali další zásadní rozhodnutí ve svém životě, nevzdali se, vytrvali a je vám lépe na těle i na duši.

Jestli je váš důvod jakýkoli jiný, nepůjde to. Proč? Protože k sobě jednoduše nejste upřímní.

CO ZARUČENĚ FUNGUJE?

Mějte se rádi, netlačte na sebe a dopřávejte si obměnu stravy postupně. Buďte trpěliví. Pokud trpělivost není zrovna vaše silná stránka, máte jedinečnou příležitost, jak ji získat. Skvělé – dvě mouchy jednou ranou !

Krok za krokem zkoušejte kombinovat, nebojte se rozmanitosti třeba i za cenu omylů. Nevyčítejte si, že nestíháte, nejste důslední, nemáte inspiraci a vykašlete se na srovnávání. Buďte k sobě shovívaví.

Ptejte se, hledejte a nepodceňujte se. Vychutnejte si každé svoje stvořené jídlo. Nebylo to ono? Nevadí, zvládli jste ho uvařit, šli jste do toho a to se cení! Sami poznáte, co vám nesedlo, co je třeba vylepšit.

Trochu plánujte a organizujte. Třeba to z počátku nepůjde ideálně, ale nějaký výsledek pořídíte určitě. Časem zjistíte, že to děláte běžně a jen tak mimochodem.

Já jsem přesvědčená, že výše uvedený postup funguje úplně univerzálně. Vůbec nemusí jít jen o změnu v jídle. Používám ho vlastně obecně na cokoli, co si přeji změnit, přenastavit sama v sobě.



Žádné komentáře:

Okomentovat