Díky za vděčnost!


"Buď vděčný, vděčná a máš to!" radíme.

Je moc hezké podělit se o to, co se naučím, co mi funguje a co používám. Když se daří, jde to báječně!

A když se nedaří? Jak je to s vděčností?

Jednoduchá rada, úplně stejně. Jen to nejde tak průzračně, přímočaře. Rovnou a hned. Právě v tomhle může být háček, problém, zádrhel. A dojem, že to nejde, nefunguje. Že to vůbec není možné!

Není to blbost, být vděčná za to, když se nedaří? K tomu přeci patří vztek, naštvání, lítost, boj a síla! Ale vděčnost? Jako proč a na co? Nejsem žádný slaboch, aby byla vděčná za průsery, nedorazy, podrazy a všelijaké jiné trable. Na to se musí pěkně od podlahy, silou a bez váhání!

"Hlavou zeď neprorazíš!", stačí si jednoduše vzpomenout na větu, kterou už jsme určitě minimálně jednou v životě slyšeli.

A v tom to celé je. Je fajn, když to odneseme jenom boulí. I tržná rána se dá zašít, spravit a zahojit. Kdo má palici dubovou, chová se jako pařez, tomu se ta zeď nejspíš sesype a nakonec mu praskne i ta jeho palice.

A přitom stačí tak málo. Být vděčný. I za všechno to, co bychom nejradši zametli pod koberec, hodili do sklepa, vysypali do smetí. Jde to, jen to prostě chvíli trvá, než se přes ten binec k vděčnosti prokoušeme. Čím větší chaos, tím je vděčnost vzdálenější. To je v pohodě, normální. Kdo by taky hned jásal nad potopou, ohněm, ztrátou.

To nejde, není to přirozené. Až ta velká voda odnese, to co jí patří, až oheň spálí, co je nám k nepotřebě a přijdeme o to, co vlastně nechceme, jen o tom ještě zatím nevíme, pak se opatrně, zlehka, skoro nepozorovaně začne objevovat vděčnost.

Je tak jemná, tak křehká a skoro neuvěřitelná, že ji můžeme přehlédnout. Myslím, že se to nestane. Protože čím je velká voda větší a špinavější, oheň palčivější a ztráta zdánlivě obrovská, tím je vděčnost léčivější.

A ona s pokorou a ráda léčí. Zase postupně, pomalu. Nejspíš také tak, jak jí to dovolíme. Jak si sami sobě dovolíme. A my si dovolíme a rádi.



Žádné komentáře:

Okomentovat