O naději

Bez té by to nešlo. Je majákem, ukazatelem, podanou rukou. Společně s vírou, nerozlučnou kamarádkou mě obě podporují tehdy, když se nedaří.

Nebo je jenom obyčejně smutno, šedivo a neutěšeně. Každý to známe, potkáváme se ve svém životním příběhu s nejistotou, strachem, bolestí, smutkem čas od času všichni. Někdy je to těžké víc než jindy, ale jako každé hodnocení je i tohle relativní.

Jen jeden každý z nás, každý sám za sebe, ví, jak je to zrovna teď. A každý problém má aktuálně svoji vlastní váhu nebo snad tíhu, vlastní energii, která nám přináší něco, co vůbec, ale vůbec nechceme.

Pryč s tím, nevidět, neslyšet. Jenže ono to tak nefunguje. Tak potom dříve či později vidíme i slyšíme. A procházíme zmatkem, složitostmi, hledáme řešení. Někdy přijde celkem snadno a brzy, to je moc a moc dobře. Jindy den za dnem procházíme problémy a kyvadlo života nám dává zabrat. Kýve s nám ze strany na stranu, chvíli se zastaví a dopřeje trochu klidu. V obou případech pomůže naděje a víra.

Sama vím, že čím je problém hlubší, kyvadlo si to fakt užívá a řešení se nějak nekoná, tím je naděje a víra silnější.

Vlastně je to docela obyčejné slovo. NADĚJE.

Často se říká: „To bude, ani se nenaděješ!“ Cítím v tom tu krásu uvolnění, puštění, nelpění a nedržení. Ono se to prostě stane a bude! Vlastně nic neděláme, nesledujeme, nekontrolujeme. Pak se opravdu nenadějeme a je to tu! Řešení přijde jaksi samo a problém odkráčí přesně tam, kde jsme ho původně chtěli nevidět, neslyšet......

Nojo, ale co dělat, když se ono „samo“ zkrátka neděje? Nevzdávat se, spojit se s nadějí a vírou. Obě jsou tu pro nás neomezeně, bez podmínek, vrchovatě a vždy k dispozici. Jejich podané ruce a objímající náruč, energie plynutí, lehkosti a lásky, chcete – li, utiší to těžké a bolestné a nabídne zas další sílu pro pokračování našeho příběhu.

A kdo ví, třeba se „to stane, ani se nenaděješ!“ :-)




Žádné komentáře:

Okomentovat