Chválím, chválíš, chválíme

„Samochvála smrdí !“ , slyším ze svého dětství malé posměváčky. Poskakují okolo mne, ukazují si prstem, chichotají se. To v lepším případě. Scénář bývá také méně šetrný. Dětská upřímnost nade vše! Vypláznutý jazyk, pořádný šťouchanec, otočení zády. Neberem, nekámošíme se!

Jednou ty mně, pak zas já tobě. Upřímně, bývala jsem součástí obou stran. I já jsem se s tehdejší dětskou upřímností přidávala k posměváčkům. Zřejmě. Jenže to si nepamatuju. Mnohem víc dodnes cítím, jaké to bylo, být na té druhé straně. Vysmívané, posmívané, haněné.

Nic moc. Osamění, lítost, velká otázka. Proč? Co jsem udělala tak moc špatně, že mě vystrčili ze svého středu? Nehraje roli, že to většinou dlouho netrvalo, dětská hra má svá vlastní pravidla.....

Jen uvnitř něco zůstalo. A pak už jen stačilo, když se občas přidal i nějaký ten dospělý. Pančelka, rodič, družinářka nebo horlivý a svědomitý vedoucí nějakého kroužku. Jo a taky v Pionýru, to tenkrát byla esence nechválení. Hezky v řadě, jeden jako druhý. Tak proč chválit, to se tady nenosí. Možná by se tím i oslabila část socialistického monobloku a imperialisti by to mohli zákeřně využít.

No, naučte se v tomhle všem chválit sama sebe! A taky chválit ty druhé! Pochválit ano, či ne? A jestli ano, tak kdy a při jaké příležitosti? Už jo, nebo ještě ne? Teď nebo to nechat na zítra? Je to samozřejmě nadsázka, ale zas tak velká legrace to není.

Kolik stojí poznání, že stojím za to sama sebe chválit? Zjištění, že mně i ostatní přinášejí hodnoty, které jsou chvályhodné. A že velmi často to není na první kouknutí vidět. Že je šikovné si třeba i počkat. Zažít smutky, lítosti, průsery. Propady a návraty. Mít se ráda a nesnášet se. Sebe a taky vás, ostatní. Třeba zároveň. Ve zmatku, chaosu, v bouři i v klidu.

Nejde to spočítat, nalinkovat ani dát do excelu. A nepřijde to z venku, to by se jeden načekal! Pochvala, ocenění od druhých potěší, pohladí, povzbudí, dodá sílu a chuť jít dál, když zrovna není síly na rozdávání. Postrčí v hledání.

Cesta k mojí vlastní upřímné sebechvále, která „nesmrdí“ vede houštím, trním a bažinou. A je fajn vidět, jak houští řídne, trní má menší ostny a bažina vysychá.

Je užitečné chválit tam, kde je proč a je za co. A tak se učím na sobě a na druhých. S chutí oceňuji své vlastní úspěchy tam, kde jsem dřív viděla jen samozřejmost, povinnost a „to je normálka“. Už se dokážu radovat, že „ten umí to a ten zas ono...“ a víte, jak je to dál, že jo :-).

Proto chvalme tam, kde cítíme, že je to správně. Sebe, vlastní děti, kolegy, známé, přátele, rodiče i šéfy. Upřímné a nefalešné podpory není nikdy dost. Kde není co a proč pochválit, tak zkrátka bude třeba příště. Je fakt blbě, chválit falešně, s pocitem se zavděčit, potlačit vlastní cítění a očekávat, že se „to“ vrátí. To je kalkulace, rozum, iluze, hra. Neodsuzuji, jen poznávám a učím se.

Nesluníčkařím, nerozdávám lásku na potkání. Snažím se najít balanc, vzletněji rovnováhu, harmonii. S úctou a pokorou, s nadšením a úžasem odkrývám tajemství přijetí přirozenosti, plynutí. Pro mě to není sranda, někdo to má holt víc přirozeně. Zas má ale tutově jiný trable, takže nakonec to vyjde nastejno.

Ale když „ten dělá to a ten zas ono...“, tak vážně všichni dohromady uděláme moc. Na to stačí zdravý selský rozum, trochu klidu a ne moc velké mudrování :-).



Žádné komentáře:

Okomentovat