Prostě ten prášek spolkneš!

V naší kočičí domácnosti je nadpis tohoto článku čas od času snad nejfrekventovanější větou každého dne.

I při mé svědomité péči se občas stane, že si některá z našich kočiček pořídí nějakou nemoc. U jedné z nich mám silné podezření hraničící s jistotou, že aktuálně není spokojená s pozorností, kterou jí věnuji. Usoudí, že je potřeba se ještě víc připomenout, dát o sobě vědět, stávající situace jí zkrátka nevyhovuje. Tak mě jednoduše přibrzdí.

Ať už je příčina jakákoli, naštěstí se dosud nejednalo nikdy o závažné onemocnění.
Průběh je ale vždycky stejný.

Přirozeně zpozoruji, že je číča jiná, není ve své kůži. Statečně se rozhodnu ji v první řadě soustavně nepozorovat. Věčnou observací stresuji nejen sebe, ale i pacienta. Vlastně ne, ještě pacienta nemáme. V tu chvíli si prostě nepřipouštím, že se jedná o cokoli, co by vyžadovalo návštěvu veteriny.

Jen si to představte: pořád by za vámi někdo chodil, čučel vám do talíře, kolik a jestli vůbec jste něco snědli. Strkal by vám nos do postele a zvědavě zjišťoval jestli a jak spíte. A už vůbec nemluvím o kontrole toalety. Jak že to uvnitř vypadá!?

Mně by to lezlo opravdu hodně na nervy a pokud bych do té doby byla v pořádku, přiznávám, že podobné šmírování by mě spolehlivě rozhodilo. A co teprve chudák kočka? Není ve své kůži a panička, místo aby ji nechala se v klidu rozhodnout, co že z toho bude, ji ještě ke všemu obtěžuje neobvyklou a rušivou pozorností.

Jsem nepoučitelná. Stejně je pokaždé, jakmile zjistím první neobvyklé příznaky, opravdu nepatřičně pozoruji. Pak se divím, že jsme vystresovaní dřív, než na veterinu vyrazíme. Laskavě vás ušetřím velmi plastických představ o kočičích chorobách v mé hlavě. Vždycky se přiženou s obrovským nábojem opravdovosti, urputnosti a snaží se mě přesvědčit, že stoprocentně některá z těch nejhorších se právě rozhodla nás poctít svojí návštěvou. Budiž mi omluvou útulková zkušenost, kde se s nimi bohužel opravdu reálně setkávám.

Jenže to je mojí kočce fuk. Lezu jí na nervy, nenechám ji v klidu a věčně něco zkoumám a zkouším. A můžete hádat, jak to nakonec skoro vždycky dopadne. Balím kočku, přepravku a veterinu máme jistou.

Proč mě vždycky překvapí, že scénáře našich návštěv jsou si tak podobné! Vždyť i zvěrolékař je jen člověk a musí být z něčeho živ, platit nájem bytu i ordinace a to už je sakra nějaká částka. O leasingu na přístroje, zásobách léků, léčiv, laboratorní diagnostice a dalších rozmanitostech se už raději nebudu rozepisovat.

Když bez mokrého hadru na hlavě a to fakt nikdy nevím, jak dokážu, zaplatím tu strašnou sumu, co se donese k mým uším, zkoncentruji se natolik, abych byla schopná vnímat, jak se o svého pacienta starat. Teď už to opravdu a úředně potvrzený nemocný zkrátka je!

A děsně se bojím, že dojde na to nejhorší. Z léky k prasknutí nabité prosklené almary vet vyndá krabičku nebo jen blistr s tabletkami a na mě jdou mrákoty. Prášky fakt nééé!

Nějak to ustojím, seberu svoji důstojnost a odvahu a bez mrknutí oka poslouchám, že třikrát denně je nutné tu obludně velkou kapsli dát chlupatému miláčkovi do tlamičky. Koukám bílému plášti suverénně do očí. Jasně, normálka, samozřejmě to zvládnu, napadá vás snad něco jiného? A víte proč to dělám? Už bych nevydržela poslouchat ty zaručeně fungující a osvědčené rady a porady, jak dát kočce prášek. Co já jsem jich vyslechla! Kolik jsme jich už vyzkoušeli! Nikdy to nefungovalo!

Zabalit do masíčka, zamíchat do taveňáku, rozpustit ve stříkačce. Ruce všech členů celé domácnosti většinou nestačily. Uslintaná a vzteklá kočka téměř pokaždé vzala dráhu, prášek skončil rozpatlaný a opakovaně nepoužitelný na koberci a my vyčerpaní s neřešitelnou otázkou ve vzduchu: „Tak jak to teda s tím práškem bude?“

Vždycky to nakonec nějak bylo a ten prášek opravdu spolkla. Co na tom, že často až na několikátý pokus. Pacient byl pro tu chvíli za vodou a my jsme si na čas, než začalo další kolo, oddechli.



Žádné komentáře:

Okomentovat